Близък план на две светлозелени и една бледочервена ябълки

Сушене на ябълки

В зависимост от предназначението на сухите ябълки, разрязването и очистването им от семенната кутийка преди сушенето се различава. Плодовете могат да бъдат нарязани на кръгчета, на дребни кубчета, на резени и т.н. За получаване на ябълково брашно смилането може да става след сушенето или преди него. Във втория случай обаче ябълковото пюре се суши обикновено във валцови или разпрашителни сушилни, по-рядко – и в кипящ слой.

За конвективно сушене са подходящи едри, добре узрели плодове, с диаметър над 50 мм. Преди сушенето обикновено се премахва кората и сърцевината със семките, след което плодът се нарязва на кръгове, резени, кубчета със страна 12-15 мм и др. форми. За запазване на светлия цвят се извършва т.н. сулфитиране на резените – или чрез опушване със сяра, или чрез третиране с разтвор на серниста киселина.

В началото на процеса температурата се поддържа за 1 час между 80 и 90 градуса, след това между 75 и 80 градуса, като след 1-2 часа започва да се намалява и след първите 3-4 часа се поддържа в границите 60-65 градуса, за да се намали потъмняването на плодовете и карамелизирането на захарите. Общо времето на сушене е от 6 до 8 часа.

Съдържанието на влага към сухо вещество е от 7:1 до 6:1. Ако се смята обелването и очистването, от около 8-10 кг суровина се получава 1 кг сух продукт, ако само се отстранят семките, от 7-7,8 кг суровина се получава 1 кг сух продукт. Крайната влажност на продукта е около 18 %.